Održan okrugli stol „Mentalno zdravlje mladih u Zagrebu – Kako pokrenuti cjelovitu i sustavnu zaštitu dobrobiti mladih?“

15. veljače u okviru online simpozija „Mentalno zdravlje u pandemiji i nakon nje: što smo naučili i kamo idemo?“ održan je okrugli stol „mentalno zdravlje mladih u Zagrebu – Kako pokrenuti cjelovitu i sustavnu zaštitu dobrobiti mladih“ koji je moderirala prof. dr. sc. Marina Ajduković i u okviru kojeg su prikazani rezultati pilot istraživanja projekta „Međugeneracijski prijenos rizika za mentalno zdravlje adolescenata“ koji se na Studijskom centru socijalnog rada provodi uz financijsku podršku Hrvatske zaklade za znanost. Rezultati pokazuju kako je potrebno posvetiti veću pažnju mentalnom zdravlju mladih, posebno u razdoblju aktualnih kriznih  događaja pandemije i potresa.

Uz prof. Ajduković, relevantne nalaze istraživanja prezentirale su i članice istraživačkog tima: dr. sc. Ines Rezo, dr. sc. Nika Sušac i izv. prof. dr. sc. Linda Rajhvajn-Bulat.

Prof. dr. sc. Marina Ajduković istaknula je važnost suradnje obrazovnog sustava, sustava zdravstva, sustava socijalne skrbi i udruga civilnog društva. Kao konkretne smjernice navela je  zapošljavanje većeg broja stručnih suradnika u školama, edukaciju o problemima mentalnog zdravlja, kreiranje univerzalnih preventivnih programa te adekvatno prepoznavanje djece i mladih u riziku.

Neki prijedlozi izneseni unutar zaključne rasprave u kojoj su sudjelovale dr. sc. Mirela Šentija Knežević, doc. dr. sc. Bruna Profaca, prof. dr. sc. Gordana Keresteš, dr. sc. Vesna Ivasović, Iva Milardović Štimac, prof. su važnost prevencije unutar sustava odgoja i obrazovanja, osiguravanje multidisciplinarnog pristupa u zaštiti djece i mladih, jačanje roditeljskih kompetencija, kao i obraćanje posebne pozornosti na ranjive skupine djece i mladih. Nadalje, podržani su i primjeri nadstandarda u zdravstvu, koji su odnedavno dostupni u  Zagrebu te je kao primjer dobre prakse naveden Centar za zdravlje mladih gdje djeca, mladi i roditelji mogu besplatno i bez liječničke uputnice dobiti pomoć i podršku kroz drop-in savjetovalište.